петак, 21. мај 2010.

„HAUS DES MERRES“- Aqua Terra ZOO – Wien


Jedan od tornjeva protiv-vazdušne odbrane, korišćnih za odbranu Beča tokom drugog svetskog rata, prekvalifikovan je danas u Aqua Terra ZOO!

Sve u vezi sa ovim tornjem sada je podređeno zabavi. Na fasadi je postavljena penjačka staza: jedna manja, za početnike i jedna za one ozbiljnije, koja se proteže do samog vrha, svih devet spratova! Ipak, ono najzanimljivije se nalazi unutra.

Za sve ljubitelje egzotičnih životinja poseta „Haus des Meeres“ je nezaboravno iskustvo. Još u holu, dok čekate da kupite ulaznicu, možete da uživate u pogledu na rečni život Amazona: nad glavom vam se nalazi stakleno dno velikog bazena u kome pliva mnoštvo rečnih riba i kornjača.

Voda je toliko bistra, a stakleno dno čisto da kroz vodu možete da vidite i posetioce koji su već uspeli da uđu i sada posmatraju ovaj prizor nadvijeni nad ogradom terase iznad bazena. Sve životinje i njihovi terarijumi/akvarijumi su u besprekornom stanju, pa se zaista stiče utisak „divljeg ambijenta“. Upotreba foto-aparata je dozvoljena, ali ne i blica. Zato nije lako uslikati baš sve što se poželi, ali u svakom slučaju vredi pokušati.

Pored dela u kome su životinje odvojene staklom od posetilaca, postoji deo u kome je kontakt mnogo neposredniji. U trospratnoj „staklenoj bašti“ nalazi se rastinje iz tropskih predela, ptice i majmuni koji se slobodno kreću među posetiocima i mnoštvo otvorenih bazena sa ribama i kornjačama kraj kojih prolazi staza za obilazak, uz upozorenje da se vaši prsti mogu smatrati zanimljivim grickalicama ukoliko ne vodite računa gde ih držite. U ovoj prostoriji se nalazi i bazen sa staklenim dnom koji vam je privukao pažnju u holu.

Ono što pomalo smeta je tropska klima koja se ovde održava, pa viša temperatura i vlažnost vazduha, koju stvaraju prskalice koje simuliraju kišu, čine da vazduh deluje „zagušljivo“. Naravno, ovakav efekat je neophodan za život jedinki koje nastanjuju ovaj deo tornja što posetiocima, ujedno, realno dočarava klimu kišnih šuma.
Interesantan detalj je stakleni rukohvat duž celog kompleksa, kroz koji se neprekidno kreću mravi čiji su terarijumi njime povezani.




Svaki sprat tornja je tematski određen, tako da se na zasebnim nivoima nalaze reptili, rečni i morsti akvarijumi, uključujući i ogroman morski akvarijum sa morskom kornjačom, ajkulama i drugim morskim ribama impozantnih dimenzija.


Na samom vrhu tornja je restoran i terasa na kojoj su nekada stajali protiv-avionski topovi, a sada se sa nje može uživati u pogledu na Beč. Svež vazduh pomaže organizmu da se okrepi od tropske klime, taman dovoljno da se sakupi snaga za silazak i još jedan detaljan obilazak.
Ono što ovde fascinira svakog ljubitelja prirode je ne samo mnoštvo retkih egzotičnih vrsta koje je moguće videti, već i njihova besprekorna forma i idealni uslovi u kojima se gaje. Ovaj kompleks može da posluži kao primer ne samo hobistima već i mnogim ZOO vrtovima!